ОБИРАЄМО ВИТЯЖКИ
Про повітряну гігієну кухні покликана дбати витяжка. Йдеться про частки жиру, кіптяви і пари, які безперервно циркулюють на кухні і осідають на стелі, меблях, стінах і одязі, але найголовніше - видихаються мешканцями будинку. Витяжка може бути різної ширини: сучасні виробники пропонують витяжки шириною від 35 до 90 см. Найперше, що слід враховувати: витяжки бувають двох типів залежно від способу очищення повітря.
Перший тип - це відвідні витяжки, які втягують повітря в приміщенні і через систему вентиляції, до якої вони підключені, виводять його на вулицю.
Другий тип - це очисні або рециркуляційні витяжки, сюди відносяться ті моделі, які не підключаються до системи вентиляції і самостійно за допомогою фільтрів очищають повітря. У них є вугільний фільтр, що усуває запахи.
Звернемо увагу на критерії вибору витяжки.
Рівень шуму. Будь-яка витяжка шумить, але варто подбати про вибір щодо більш тихої моделі. Бажано віддавати перевагу витяжкам з рівнем шуму до 62 дб.
Потужність, або продуктивність. А саме - обсяг повітря, які відводить витяжка за 1 годину роботи (куб.м / год). Витяжка повинна витягати 10 обсягів кухонного приміщення за 1 годину. Таким чином, для розрахунку продуктивності необхідно: обсяг кухні помножити на 10, але якщо в приміщенні дуже часто готують, а також курять, то множити слід на 15. Оптимальний варіант для приміщення середніх розмірів - витяжка з продуктивністю від 650 до 1000 куб.м / годину.
Управління витяжкою може бути кнопковим механічним, кнопковим електронним, а також сенсорним. Деякі витяжки мають навіть пульт дистанційного керування.
Фільтри. Як ми з'ясували вище, в рециркуляційних витяжках обов'язковий вугільний фільтр. Але варто також сказати про жирозатримні фільтри, які звільняють повітря від важких частинок, таких як продукти згоряння, жир та інше. Такі фільтри можуть бути касетного типу, вони легко виймаються і можуть промиватися в посудомийній машині.
Освітлення. Не варто нехтувати таким важливим моментом, як наявність джерел світла на витяжці: при приготуванні їжі для варки поверхня, яка перебуває під витяжкою, потребує хорошого освітлення. Однак варто вибирати "економне" світло: наприклад, галогенні або LED-лампи, які споживають мінімальну кількість електроенергії.